Linköpingsguiden

Bankernas snitträntor – säger egentligen ingenting

De banker som erbjuder bolån måste alltid tydligt visa upp listränta och snittränta. Den sistnämnda räntesatsen blev det krav på för några år sedan för att konsumenterna lättare skulle kunna jämföra räntor mellan olika banker. Den kanske har underlättat något – men kan samtidigt vara extremt missvisande.

Innan regeln på att snittränta måste visas publicerade bankerna enbart dess listränta. Det är den räntesats som de erbjuder på bolån så länge som låntagaren inte får någon rabatt på bolånet. Men att inte ens försöka få rabatt är som att köpa en vara till fullt pris på en marknad i Egypten.

En del banker har automatiska system som gör att rabatten räknas ut direkt på hemsidan och visar därmed exakt vad som ligger bakom dessa rabattnivåer. Hos andra banker måste man fråga efter rabatt och en räntesats erbjuds sedan utan att det visas exakt hur denna räknas ut. Men rabatt går ofta att få.

För att skapa en mer rättvis och enklare jämförelse av bankernas räntor infördes därför begreppet snittränta. Kortfattat innebär det ”den genomsnittliga räntesats som banken gett till beviljade bolån under en månad”.

Om Swedbank hade en snittränta på 1,30 % under augusti och SEB hade 1,25 % så gav alltså SEB i genomsnitt lägre ränta. Men det betyder självklart inte att alla fick en ränta som var 1,25 %. Allt beror ju på vilka som ansökt om lån den månaden och om banken haft kampanjer eller på annat sätt haft en lägre ränta än vanligt. Men ekonomibloggar och ekonomisidor på nätet är sedan snabba och presentera att ”SEB har lägsta räntan”. Det är inte hela sanningen. De har lägsta snitträntan men det säger inte speciellt mycket.

Det finns både fördelar och nackdelar med denna snittränta. En fördel är att banker som erbjuder bolån inte kan ”fejka” låga räntor genom att skriva att de har bolån från 0,05 % men samtidigt i praktiken aldrig ge lån på den nivån. Genom att se på bankens snittränta blir det tydligare ungefär var de ligger. Men nackdelen är att många konsumenter tror att banken med bäst snittränta verkligen alltid ger lägst ränta. De ansöker om lån där – blir beviljad lånet och är nöjda. Detta samtidigt som de kunnat få en betydligt lägre ränta hos en annan bank.

Share Button