Linköpingsguiden

Hoodies har använts ända sedan medeltiden

Hoodie, eller huvtröja, som det kallas på svenska är en tröja med långa ärmar och liknar en sweatshirt i stilen. Det som karaktäriserar en hoodie är att den ofta har dekorerats med stora fickor på framsidan samt en huva med snören som kan justera huvöppningens storlek. De kommer med eller utan dragkedja och har varit ett älskat plagg av både kvinnor och män i många, många år. Idag finns det hoodies överallt att köpa, t.ex. hos webbutiken JHN Sport.

Plagget som vi känner till det idag kom nämligen till redan under 1930-talet, men själva stilen kan man se ända tillbaka till medeltiden. Det användes som formell klädsel av de katolska munkarna och bestod av en kåpa med en huva. När den moderna hoodien kom till på 1930-talet var det märket Champion som stod bakom, och producerades av arbetare på ett fryslager i New York. Det var först under 1970-talet som plagget slog i genom ordentligt, vilket berodde på flera anledningar. Bland annat var det nu som hiphopkulturen utvecklades i New York, och vissa började använda tröjan på grund av luvan som kunde dölja deras ansikte. Stora designers anammade denna utveckling och gav plagget en något glamouriserad och mer stilfull look. En annan bidragande faktor till tröjans popularitet var också att den sågs i den kultklassade filmen Rocky.

Efter detta har stora märken som Giorgio Armani, Tommy Hilfiger och Ralph Lauren använt hoodien som ett första plagg i sina kollektioner, och under 90-talet blev den populär hos både skatare och surfare. Idag är det ett plagg som var och varannan person äger och tack vare dess bekvämlighet och allsidighet går den att anpassa efter alla typer av tillfällen. Den används lika flitigt i träningsvärlden som till vardags, och kan bäras tillsammans med exempelvis jeans, shorts, kjol, sneakers eller klackar.

Share Button