Linköpingsguiden

Lån och amortering

Amortering kallas den summa du betalar tillbaka av själva lånet. Till detta kommer räntan för lånet, det vill säga det du betalar till banken för att faktiskt ha tillgång till pengarna från början. Det finns olika sätt att betala tillbaka lånen på. Lånjämförelsesajten Creddit har en omfattande kunskapsbank som avhandlar frågor som rör lån och privatekonomi. Creddit har varit till stor hjälp när den här artikeln skrevs. Här vill vi berätta mer om rak amortering, annuitetslån, återbetalning vid privatlån (blancolån) och om att lösa bolån i förtid.

Rak amortering och annuitet

När du bestämmer dig för att ta lån inför ett bostadsköp bör du fundera på hur du vill betala tillbaka lånet och räntan på det. Det finns nämligen två huvudsakliga sätt att göra detta på: rak amortering och annuitet (annuitetslån).

Vid rak amortering betalar du samma summa varje månad för själva lånet (del av summan du lånat) och i takt med avbetalningen minskar summan för räntan. Summan som du betalar varje månad sjunker alltså med tiden eftersom summan du betalar för ränta sjunker allteftersom den kvarvarande lånesumman blir mindre.

Vid annuitetslån betalar du tillbaka samma summa varje månad över den tid som du och banken har kommit överens om för återbetalning. I den totala summan du betalar ingår alltså amortering och kostnaden för räntan. Även om du betalar samma summa varje månad kommer räntedelen att minska medan du betalar tillbaka mer och mer av lånet. I början utgörs alltså den månatliga summan av en relativt stor del ränta och mindre del amortering. Allteftersom du betalar tillbaka minskar räntedelen.

Vilken typ av återbetalning du väljer beror på vilken typ som passar dig bäst. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. Om du föredrar samma summa varje månad bör du välja annuitet, föredrar du å andra sidan en kontinuerligt minskande lånekostnad bör du välja rak amortering, även om detta då innebär att du betalar relativt mycket i början.

Återbetalning vid privatlån

Privatlån kallas även blancolån och innebär att du tar ett lån utan någon annan säkerhet än i första hand din inkomst (vid bolån utgör din bostad säkerheten). Dessa kan man ta via både de stora bankerna och via mindre banker eller finansföretag, till exempel sådana som erbjuder lån via SMS. Vid så kallade Snabblån är lånesumman sällan särskilt hög och återbetalningstiden brukar vara mycket kort (ofta 30 dagar) och du betalar då tillbaka hela summan plus en från början fastställd räntekostnad. Om du har möjlighet att lösa dessa lån i förtid kan du oftast spara mycket pengar – kan du inte betala tillbaka i tid riskerar du dock mycket höga kostnader.

Att lösa bolån i förtid

När du tar ett bolån via en bank tar också banken ett lån för motsvarande summa. Du kan lösa ditt lån i förtid, men det kan inte banken göra. Du måste ersätta banken för räntekostnaderna som de har för lånet och det är en kostnad som numera beräknas utifrån bostadsobligationsräntan. Det är alltså fullt möjligt att lösa bolån i förtid, och du kan tjäna pengar på det, men det innebär ändå vissa kostnader. För att kunna ta reda på vad kostnaderna skulle bli för just dig bör du prata med din bankkontakt.

Share Button