Linköpingsguiden

Goda råd när du väljer barnvagn

Vilken barnvagn som är bäst för dig kan ingen mer än du själv svara på. Det är bara du som vet vilka krav och behov, som ska uppfyllas. Hur du kommer fram till det bästa alternativet, kan du däremot få hjälp med.

barnvagn

Utseende och funktion

Måtten på vagnen kan vara viktig om du planerar att ha den med i bilen. Även när det gäller buss och tåg kan det vara viktigt, liksom andra trånga utrymmen du kan tänkas ha i din vardag, typ hiss. Ska vagnen ha fyra eller tre hjul? En vagn med fyra hjul är mycket stabilare än en med tre hjul och tar sig enkelt fram på ojämnt underlag, såsom grus, snö och terräng. Å andra sidan är den lite tyngre och lite jobbigare att svänga med än en med tre hjul. En vagn med tre hjul är lätt och smidig att köra med i stan, men den har sämre stötdämpning och stabilitet än en med fyra hjul. Vändbar sittdel eller vändbart handtag är viktigt för många. När barnet är litet vill du kunna ha kontakt med barnet och när det blir större är barnet mer intresserat av att kunna se framåt. Ska vagnen fällas ihop ofta eller inte, bör det gå så smidigt och lätt och som möjligt. Även vikten spelar roll här så att den inte är för tung att hantera.

Ett eller två barn

Har du tätt mellan dina barn eller har tvillingar, är det en tvillingvagn eller syskonvagn du ska ha. Här ska du speciellt tänka på att vagnen är stabil och lätt att köra. Eftersom det sitter två barn i vagnen istället för ett blir den naturligt tyngre, vilket många missar att ta hänsyn till. Har du två barn i olika åldrar, behöver du kanske både en sittdel och en liggdel. Det kan vara en fördel om sittdelen även är vändbar. På en del tvillingvagnar är även ryggstödet delbart, så att ett barn kan sitta och ett ligga samtidigt.

syskonvagn

Share Button